Blog Full Width

The Mill of Elves, the Christmas miracle of Trikala!

Για 9η συνεχόμενη χρονιά η πόλη των Τρικάλων φοράει τα γιορτινά της και μεταμορφώνεται στην ελληνική πρωτεύουσα των εορτών, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους στον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας.

Ο Μύλος Ματσόπουλου, εκείνο το πρωτοπόρο για την εποχή του (1884) βιομηχανικό κτηριακό συγκρότημα αλευρόμυλων και νυν σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Τρικάλων, κάθε χρόνο – αρχής γενομένης από το 2011- μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο κι εντυπωσιακότερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας.

Φέτος το Βασίλειο των Χριστουγέννων στα Τρίκαλα είναι αφιερωμένο στο διάσημο γλυκό παραμύθι του Γερμανού συγγραφέα Έρνστ Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης», πηγή έμπνευσης για τον Τσαϊκόφσκι και τη σπουδαία ομώνυμη μουσική σύνθεσή του για μπαλέτο σε δύο πράξεις, έργο-σταθμός στην ιστορία του κλασικού χορού.

Στην τεράστια έκταση των 3.500τ.μ. του Μύλου Ματσόπουλου, τα παλιά φουγάρα γίνονται το ονειρικό φόντο του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους. Βασίλεια, ξωτικά, νεράιδες, παιχνίδια, δώρα, λιχουδιές, παραμύθια, βαγόνια φορτωμένα γλυκά, σπίτια από σοκολάτα και, φυσικά ο Άγιος Βασίλης περιμένουν τα πιτσιρίκια και όσους θέλουν να μείνουν για πάντα παιδιά. Στο πάρκο πραγματοποιούνται δωρεάν απίθανες δράσεις και προσφέρονται μοναδικά εργαστήρια, ενώ υπάρχουν και δραστηριότητες σε άκρως προσιτές τιμές. Δείτε παρακάτω τι δεν πρέπει να χάσετε στον Μύλο των Ξωτικών:

Το Βασίλειο του Πάγου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βασίλειο του Μύλου των Ξωτικών, όπου «κατοικοεδρεύει» ο Άη Βασίλης. Στη ζεστή γωνιά που δημιούργησε, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, ο αγαπημένος άγιος των παιδιών – και όχι μόνο- σας περιμένει για να ακούσει και να πραγματοποιήσει τις ευχές σας. Πάρτε μια γεύση από Λαπωνία, Χριστούγεννα και χιονονιφάδες, ανακαλύπτοντας το μεγάλο παγωμένο κάστρο, το δάσος με τις νεράιδες και τα ξωτικά και το σπίτι του Άη Βασίλη.

Το Βασίλειο των Ζαχαρωτών…

…είναι το όνειρο κάθε γλυκατζή! Το μεγάλο κτήριο του Μύλου των Ξωτικών με την κατακόκκινη κορδέλα έχει άρωμα σοκολάτας και καραμέλας, οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από καραμελένια τουβλάκια και τα παράθυρά του μπισκοτένια! Και ακριβώς πίσω από τον σοκολατένιο καταρράκτη βρίσκεται το παλάτι της Νεράιδας Ζαχαρένιας, η οποία κάθεται σε έναν γλυκό θρόνο-γλιφιτζούρι και παίζει με τα ροζ τσιχλοφουσκένια μαλλιά της.

Το Σοκολατένιο Εργοστάσιο

Στο παραμυθένιο εργοστάσιο σοκολάτας των ξωτικών λάβα σοκολάτας ρέει άφθονη, περιμένοντας να την απολαύσετε! Δημιουργήστε τα δικά σας σοκολατένια γλυκά και γευτείτε τα με τους αγαπημένους σας!

Το Βασίλειο των Παιχνιδιών

Σε έναν κόσμο γεμάτο από μαριονέτες και παιχνίδια, εκεί όπου φτιάχτηκε ο Καρυοθραύστης, θα συναντήσετε παιχνιδοποιούς που θα ζωγραφίσουν τα παιδικά προσωπάκια με τις μαγικές μπογιές τους και το μεγάλο μουσικό κουτί. Κουρδίστε το και δείτε την Μπαλαρίνα των Παιχνιδιών να χορεύει μόνο για εσάς!

Το Βασίλειο των Λουλουδιών

Εκεί όπου τα λουλούδια δεν μαραίνονται ποτέ, θα ανακαλύψετε έναν πολύχρωμο, ευωδιαστό κόσμο με ολάνθιστους κήπους, άνθη όλων των εποχών, μέλισσες που ζουζουνίζουν γύρω από τα ζουμερά μπουμπούκια κι έναν λουλουδένιο λαβύρινθο που οδηγεί στο παλάτι της βασίλισσας Ρόζας.

Το Μουσείο Μανιταριών

Στο «Μουσείο Μανιταριών» ζωντανεύει το παραμύθι η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Εδώ θα βρείτε τον Άσπρο Κούνελο, τον Ντόντο, τον Μαρτιάτικο Λαγό, την Ντάμα Κούπα, τον Βαλέ και πολλά μανιτάρια! Θα μάθετε ποια είναι εκείνα που μας προστατεύουν από ασθένειες, θα γνωρίσετε ζώα, θα ζωγραφίσετε και θα φύγετε με πολλά μανιταροδωράκια και μανιταρολιχουδιές!

Κρυστάλλινο παλάτι της Playmobil

Στον Μύλο των Ξωτικών θα βρείτε και τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, Playmobil! Τα μικρά χαμογελαστά ανθρωπάκια, ντυμένα πειρατές, ιππότες, ποδηλάτες κ.ά. έχουν το δικό τους μαγικό παλάτι, προορισμένο να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

FunPark

Φέτος στον Μύλο των Ξωτικών βρίσκεται και το απίθανο FunPark, με παιχνίδια όπως, Carousel, Roller Coaster, Ρόδα και παιδικό τρενάκι για ατελείωτες στιγμές χαράς, διασκέδασης και αμέτρητα παιδικά χαμόγελα.

 

Στο πάρκο λειτουργεί και χριστουγεννιάτικη αγορά με δεκάδες διακοσμημένα ξύλινα σπιτάκια, γεμάτα χριστουγεννιάτικα δώρα και λιχουδιές. Κατά την περιήγησή σας στον μαγευτικό Μύλο των Ξωτικών, θα συναντήσετε και το Πηγάδι των Ευχών. Κάντε την ευχή σας και πιστέψτε ότι θα πραγματοποιηθεί!

Ζήστε το θαύμα των εορτών στα Τρίκαλα και τον Μύλο των Ξωτικών! Το πάρκο λειτουργεί καθημερινά 10:00-22:00 έως 6 Ιανουαρίου 2020.

www.milosxotikon.gr

29 Δεκεμβρίου, 2019 / by / in

Traditional products of Mykonos

Η λούζα, η κοπανιστή και τα αμυδαλωτά γίνονται η γευστική deli τριπλέτα από τη Μύκονο που απογειώνει το τραπέζι μας!

 

Λούζα, το μυκονιάτικο προσούτο

Με τολμηρή γεύση, φίνο άρωμα και ροδοκόκκινη σάρκα, η λούζα ανεβάζει τη γαστρονομική απόλαυση στα ύψη. Το κορυφαίο παραδοσιακό αλλαντικό παρασκευάζεται στη Μύκονο λίγο καιρό πριν από τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο του εθίμου των χοιροσφαγίων. Παρότι συναντάμε διαφορετικές εκδοχές της λούζας στην Άνδρο, τη Σύρο και την Τήνο, η Μύκονος θεωρείται πάντοτε η ιδιαίτερη πατρίδα της. Το εκλεκτό έδεσμα προέρχεται από ντόπιο χοιρινό κρέας (κόντρα φιλέτο) με λίγο λίπος, το οποίο παραμένει σε μείγμα από χοντρό θαλασσινό και ψιλό αλάτι για περίπου 24 ώρες. Έπειτα ξεπλένεται, καρυκεύεται με άφθονο πιπέρι, άγριο θρούμπι και μπαχαρικά, ενώ στη συνέχεια αφού τοποθετηθεί στη ματιά (κομμάτι χοιρινού εντέρου), εμβαπτίζεται στην άρμη. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το «ψήσιμο» του μοσχοβολιστού αλλαντοσκευάσματος στον αέρα για τουλάχιστον 20 μέρες. Ώριμη πια, έχοντας απορροφήσει νότες μυρωδικών και μπόλικη υγρασία, η λούζα περνάει από την παραγωγή στην κατανάλωση!
Γευστικό tip: Χρησιμοποίησέ τη ως γαρνιτούρα σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

 

Κοπανιστή, πικάντικη στο τετράγωνο!

Καυτερή, ερεθιστική, με ιδιαίτερη νοστιμιά, η κοπανιστή προκαλεί υπερδιέγερση στον ουρανίσκο. Το μαλακό τυρί που επίσημα πλέον έχει αναγνωριστεί ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης φτιάχνεται από νωπό κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ντόπιων παραγωγών, το οποίο πήζει με πυτιά (μαγιά). Το αγαπημένο spicy υλικό έχει πάρει τα πάνω του και στις μέρες μας χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους chef που θέλουν να δώσουν κυκλαδίτικο «χρώμα» στις σπεσιαλιτέ τους.
Γευστικό tip: «Σπάσε» την ένταση της δυνατής κοπανιστής Μυκόνου, ανακατεύοντάς την με λευκό τυρί.

 

Αμυγδαλωτά, τα macarons του Αιγαίου

Φέρνουν στο νου εικόνες από γιορτές, γλέντια και ευτυχισμένα πρόσωπα… Ο λόγος για τα αμυγδαλωτά, τα παραδοσιακά νησιώτικα γλυκά που οι Μυκονιάτες –και όχι μόνο- προσφέρουν στις χαρές τους. Η ζαχαρένια όψη τους σε ταξιδεύει στο κυκλαδίτικο λευκό, το τρυφερό αμυγδαλένιο εσωτερικό τους σε στέλνει στον έβδομο ουρανό της απόλαυσης, ενώ η πλούσια και μεστή γεύση τους αποδεικνύει το μεγαλείο των απλών, αγνών υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, όπως είναι η τριμμένη αμυγδαλόψιχα, το βούτυρο, το ανθόνερο, το ασπράδι και η ζάχαρη. Μην περιμένεις αρραβώνες και βαφτίσια για να γευτείς τα αμυγδαλωτά, θα τα βρεις σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της Μυκόνου.
Γευστικό tip: Δοκίμασε να τα συνοδεύσεις με ένα φλιτζάνι espresso.

29 Οκτωβρίου, 2019 / by / in ,

4 destinations for the 3-day-break of the 28th October!

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου και η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία γίνονται αφορμή για μίνι κοντινές αποδράσεις! Εσύ τι θα επιλέξεις γι’ αυτό το «καλοκαιρινό» τριήμερο; Ναύπλιο, Αίγινα, Ύδρα ή Κύθνο;

 

Ναύπλιο, πρώτη αγάπη και παντοτινή

Το Ναύπλιο θα είναι πάντα η πρώτη μας σκέψη για ένα Σαββατοκύριακο εκτός πόλης, καθώς μόλις 138χλμ. (περίπου δύο ώρες οδικώς) χωρίζουν το Κλεινόν Άστυ από το καμάρι της Αργολίδας, που υπήρξε πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Φτάνοντας εκεί, ξεκινάμε την περιήγησή μας από την Παλιά Πόλη με τα επιβλητικά νεοκλασικά, τα παλιά αρχοντικά, τα γραφικά ταβερνάκια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα γουστόζικα μαγαζάκια, τα κομπολογάδικα (αξεπέραστο σουβενίρ) και τις οθωμανικές κρήνες, στολίδια μιας πόλης-όνειρο που «κρύβει» στην καρδιά της μια ιταλικού τύπου – θα έλεγε κανείς- piazza, την ιστορική πλατεία Συντάγματος. Εδώ βρίσκεται το Βουλευτικό (στέγαζε την Πρώτη Βουλή των Ελλήνων), το Τριανόν (υπήρξε τζαμί και Αλληλοδιδακτικό Σχολείο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, έξω από τον οποίο δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Συνεχίζοντας το σεργιάνι στα μονοπάτια της ιστορίας, θα βρεθούμε στο Παλαμήδι. Θα ανηφορίσουμε τα -σύμφωνα με την παράδοση 999 σκαλιά και θα φτάσουμε στο κάστρο που υψώνεται 216μ. πάνω από το Ναύπλιο. Σε ένα από τα σκοτεινά κελιά του βενετσιάνικου φρουρίου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σήμερα εδώ θαυμάζουμε τους επιβλητικούς προμαχώνες και την απρόσκοπτη θέα στον Αργολικό κόλπο από το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στην κορυφή του οχυρού. Στις απολήξεις του Παλαμηδιού, η Ακροναυπλία και ο περίφημος γύρος της Αρβανιτιάς, δηλαδή η παραθαλάσσια διαδρομή γύρω από τη χερσόνησο, προσφέρεται για μια εναλλακτική ρομαντζάδα, περίπατο χέρι-χέρι ή ποδηλατάδα με φόντο τη θάλασσα. Έτερη επιλογή για τους απανταχού ερωτευμένους, ένα ποτό με θέα στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και το πολυφωτογραφημένο οχυρό Μπούρτζι. Επί τη ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αυτή την Κυριακή στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Βουλευτικό με ομιλία του λογοτέχνη Άκη Μπούρα και τραγούδια της Σοφίας Βέμπο από τη Δέσποινα Στεφανίδου (πιάνο-τραγούδι).

 

Αίγινα, για κάθε εποχή

Μίνι απόδραση ίσον Αίγινα! Γιατί να επιλέξεις το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού για ένα τριήμερο; Γιατί α) συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά με τακτικά δρομολόγια (σχεδόν ανά μία ώρα), β) το ταξίδι διαρκεί μόλις 60’ με το πλοίο της γραμμής και γ) το κόστος των εισιτηρίων είναι πολύ μικρό (από €9 η απλή μετάβαση). Φτάνοντας εκεί θα ανακαλύψεις πως πρόκειται για έναν διαχρονικό τουριστικό προορισμό που έχει όλο το «πακέτο». Ιστορία, πολιτισμό, αξιοθέατα και ποιοτικές επιλογές για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και αγορές. Η περιήγηση στην Αίγινα αρχίζει από το λιμάνι. Τα πολύχρωμα ψαροκάικα, οι βαρκούλες, το εκκλησάκι του Άη Νικόλα και τα μοναδικά πλωτά μανάβικα συνθέτουν ένα γραφικό θαλασσινό τοπίο. Η εικόνα συμπληρώνεται από τις μόνιππες άμαξες, τις οποίες επιβάλλεται να επιλέξεις για μια αξέχαστη βόλτα. Η πολυσύχναστη Χώρα βρίθει από όμορφα σοκάκια, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά και επιβλητικά κτήρια, όπως ο Πύργος του Μαρκέλλου, το Κυβερνείο και το Ορφανοτροφείο, αλλά και από καλόγουστα μαγαζάκια, γκαλερί, εστιατόρια και μπαράκια κατά μήκος της παραλίας. Εκτός πόλης, οφείλεις να επισκεφθείς το top αξιοθέατο της Αίγινας που δεν είναι άλλο από τον εντυπωσιακό ναό της Αφαίας στον δρόμο για Αγία Μαρίνα. Ο επιβλητικός αρχαϊκός ναός με την απρόσκοπτη πανοραμική θέα στη θάλασσα χρονολογείται στα 500 π.Χ. και θεωρείται το πρότυπο πάνω στο οποίο εργάστηκαν οι Ικτίνος και Καλλικράτης για τα σχέδια του Παρθενώνα. Λέγεται μάλιστα, ότι ο ναός της Αφαίας μαζί με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη σχηματίζουν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο. Σημείο με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον αποτελεί και το Μουσείο Καπράλου στον δρόμο για Σουβάλα, όπου εκτίθενται έργα του γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Επίσης, μπορείς να επισκεφθείς τη γυναικεία μονή του Αγίου Νεκταρίου σε απόσταση 6χλμ. από την πόλη της Αίγινας, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, που συγκεντρώνει πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο. Όσο για τις γαστρονομικές απολαύσεις στην Αίγινα, στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας (10χλμ. από το λιμάνι) που έχει κάτι από Κυκλάδες, θα γευτείς κατσούλες (ψάρι του Αργοσαρωνικού) τηγανητές με φρέσκο βούτυρο και εκλεκτούς ουζομεζέδες με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Φυσικά, θα προμηθευτείς φιστίκι Αιγίνης απευθείας από την πηγή και όλες τις νόστιμες εκδοχές του προϊόντος ΠΟΠ (π.χ. παστέλι με φιστίκι, σοκολάτα με φιστίκι κ.ά.), που αποτελούν το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σου. Μετά τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην κεντρική παραλία της πόλης της Αίγινας και την κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνεγερσίας, μπορείς να κατευθυνθείς προς τη Σουβάλα ή την Αγία Μαρίνα για καφέ ή φαγητό με θέα θάλασσα, κλείνοντας ιδανικά το τριήμερο.

 

Ύδρα, φουλ της αρχοντιάς και της καλαισθησίας

Η Ύδρα είναι όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, όμως το φθινόπωρο είναι μαγική! Το ταξίδι με το «δελφίνι» από το λιμάνι του Πειραιά διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα, που σημαίνει ότι μπορείς να βρεθείς στη σειρήνα του Αργοσαρωνικού εύκολα και γρήγορα. Χωρίς την κάψα του καλοκαιριού, χωρίς τις ορδές τουριστών και χωρίς τροχοφόρα (οι μετακινήσεις γίνονται μόνο πεζή ή με θαλάσσια ταξί), το νησί της Επανάστασης είναι ο ιδανικός προορισμός για να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το ταξίδι πίσω στον χρόνο ξεκινά ήδη από το κουκλίστικο λιμάνι, γύρω από το οποίο χτίστηκε ο διατηρητέος οικισμός της Ύδρας. Προμαχώνες με κανόνια στραμμένα προς το πέλαγος, προτομές ναυάρχων, αρχοντικά του 18ου αιώνα, επιβλητικά δημόσια κτήρια, καπετανόσπιτα, παλιές εκκλησίες και πλακόστρωτα καλντερίμια είναι πάντα εκεί να θυμίζουν τη μακραίωνη ναυτική παράδοση του νησιού, συνθέτοντας ένα αρχοντικά πλασμένο σκηνικό που έγινε πόλος έλξης και έμπνευσης για σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Πικάσο, ο Σαγκάλ, ο Μίλλερ, o Λέοναρντ Κοέν, ο Σεφέρης, ο Ελύτης κ.ά. Όταν δε το 1957 γυρίστηκε στο νησί η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν, η Ύδρα απέκτησε διεθνή φήμη και καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ελλάδας, προσελκύοντας τους απανταχού jet-setters. Όταν βρεθείς εδώ, θα ανηφορίσεις ως την Κιάφα, το παλιό κομμάτι της πόλης με τα μικρά ξενοδοχεία και τα νοσταλγικά αρχοντόσπιτα του χθες, θα απολαύσεις τον καφέ σου στην προβλήτα με θέα θάλασσα ή στο rocky φόντο της Σπηλιάς. Οι πιο τολμηροί -για την εποχή- θα ρίξουν μια βουτιά στην Υδρονέτα, ενώ οι εναλλακτικοί θα ακολουθήσουν τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί μέσα σε 10’ στα Καμίνια. Σε αυτό το μικρό ψαρολίμανο βρίσκεται το «Κόκκινο Σπίτι», πρώην κατοικία του Μιαούλη και νυν καλλιτεχνικός χώρος έκφρασης, που τα καλοκαίρια φιλοξενεί εκθέσεις.
Την 28η Οκτωβρίου το Ιστορικό Μουσείο Ύδρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την πρόσκρουση σε νάρκη του θρυλικού Αντιτορπιλικού “ΑΔΡΙΑΣ” (L 67), διοργανώνει την επετειακή εκδήλωση «Μνήμες Υπερηφάνειας». Επίσης, φέτος το τριήμερο της εθνικής επετείου συμπίπτει με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης «ΥΔΡΑ 2019», που ξεκινά το Σάββατο από το Φάληρο και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την απονομή των επάθλων.

 

Κύθνος, το “outsider” των Κυκλάδων

Κρυφός παράδεισος για τους ψαγμένους weekenders μα ταυτόχρονα πραγματική αποκάλυψη για τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες… Η Κύθνος είναι η πρόταση των Δυτικών Κυκλάδων σε όσους αναζητούν έναν κοντινό στην Αθήνα προορισμό για ένα φθινοπωρινό break. Το ταξίδι διαρκεί μόλις δύο ώρες από το Λαύριο και τρεις από τον Πειραιά, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα τριήμερο έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου τόσο για να χαλαρώσεις, όσο και για να ανακαλύψεις τα θέλγητρα του νησιού της απλότητας. Το λιμάνι του Μέριχα, αγκυροβόλιο για Ιταλούς σκαφάτους που λατρεύουν να περνούν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά. Την αυθεντική κυκλαδίτισσα Χώρα (ή Μεσαριά), με τα ασβεστωμένα καλντερίμια, τις φροντισμένες αυλές, τις πάλλευκες εκκλησιές, τις παραδοσιακές ταβέρνες (must τα σφουγγάτα, τυροκροκέτες με ντόπιο τυρί τρίμμα), τα new age εστιατόρια και μπαράκια. Τα Λουτρά, τον γραφικό όρμο με τις δύο μοναδικές στις Κυκλάδες ιαματικές πηγές (η Κύθνος είναι γνωστή και ως Θερμιά χάρη στα ζεστά ιαματικά νερά), αλλά και τη Δρυοπίδα, τον αθέατο από τη θάλασσα οικισμό με τις κόκκινες κεραμοσκεπές που μοιάζει βγαλμένος από σκηνικό ορεινού ελληνικού χωριού. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς το σπήλαιο Καταφύκι με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες, το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κύθνου, στον οικισμό της Παναγίας Κανάλας με το ομώνυμο μοναστήρι, θα νιώσεις πως η φύση έκανε το θαύμα της και προίκισε την περιοχή με άφθονο πράσινο που φτάνει ως τα καταγάλανα νερά. Αν ο καιρός το επιτρέπει, θα απολαύσεις τις βουτιές σου σε παρθένους κολπίσκους και παραλίες με ειδυλλιακή θάλασσα, όπως είναι η φημισμένη Κολώνα, η Απόκρουση και η Μεγάλη Άμμος. Οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Κύθνο περιλαμβάνουν μαθητική παρέλαση στη Χώρα και τη Δρυοπίδα με δοξολογίες και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων Πεσόντων.

25 Οκτωβρίου, 2019 / by / in

Koufonisia – A Drop of Heaven

Λαχταράμε τιρκουάζ θάλασσες, αστραφτερή άμμο και γαλήνη… διακοπές στο μικροσκοπικό νησί του αιώνιου καλοκαιριού και του κυκλαδίτικου εξωτισμού. Λαχταράμε ταξίδι στο όνειρο.

 

ΑΝΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Μια τόση δα κουκίδα γης κλείνει μέσα της όλη την ομορφιά των Κυκλάδων. Το Άνω Κουφονήσι δεν είναι ένας ακόμα εναλλακτικός προορισμός του Αιγαίου. Είναι ο ορισμός του επίγειου παραδείσου και, μάλιστα, σε μικρογραφία. Έχει έκταση μόλις 5,7 τ.χλμ., όπερ σημαίνει ότι μπορείς να το γυρίσεις μόλις μέσα σε δύο ώρες και να πας παντού με τα πόδια (το αυτοκίνητο εδώ είναι περιττό). Περικυκλωμένο από εξωτικά τιρκουάζ νερά, κούφια βράχια, σπηλιές – αλλοτινά λημέρια πειρατών – και χρυσαφένιες αμμουδιές, μοιάζει με πελώρια παραλία. Το Επάνω Νησί, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει μόνο έναν οικισμό, περίπου 400 μόνιμους καλόκαρδους κατοίκους και ανόθευτο τοπίο που θα κλέψει την καρδιά σου. Πάνω από το «εξωτικό» λιμάνι με τη διάφανη θάλασσα απλώνεται το μικροσκοπικό Χωριό –ή Χώρα– με τα κατάλευκα κυκλαδίτικα σπιτάκια, τα ασβεστωμένα σοκάκια, την όμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου – προστάτη του νησιού και το κεντρικό καλντερίμι, όπου θα βρεις σούπερ ρακόμελα, λουκουμάδες και τίμιο ελληνικό street food.

 

ΚΑΡΝΑΓΙΟ

Μια βόλτα ως την περιοχή Λουτρό του Χωριού και το καρνάγιο του 1980 θα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, τότε που τα καΐκια επισκευάζονταν και συντηρούνταν με τις παλιές παραδοσιακές τεχνικές. Ένα φρεσκοβαμμένο σκαρί, μυρωδιά ξύλου και μουράβιας… Μια εικόνα του σήμερα που δημιουργεί συναισθήματα γλυκιάς νοσταλγίας για το χθες. Το παραδοσιακό καρνάγιο του Άνω Κουφονησίου είναι το μοναδικό σε όλες τις Μικρές Κυκλάδες.

 

ΓΑΛΑ

Ένα πριβέ ακρογιάλι με λευκά νερά κρύβεται κάτω από επιβλητικά ιζηματογενή πετρώματα, προσμένοντας τον επισκέπτη που θα ακολουθήσει το μονοπάτι από το Πορί προς τα ανατολικά (περίπου 550μ.), που θα σκαρφαλώσει, ενδεχομένως θα κουραστεί, αλλά θα ανταμειφθεί, αντικρίζοντας έναν αναπάντεχο γεωλογικό σχηματισμό. Στο Γάλα ή Τρυπητή για τους ντόπιους, τα αφρισμένα κύματα εισχωρούν σε μια βραχοσπηλιά και δημιουργούν μια μικροσκοπική παραλία με γαλακτώδη νερά, χρωματισμένα από το ασβέστιο των τοιχωμάτων των βράχων. Εδώ, αν η ήρεμη θάλασσα το επιτρέπει, με ένα μακροβούτι μπορείς να βρεθείς στο ανοιχτό πέλαγος και να νιώσεις την απόλυτη ελευθερία.

 

ΠΙΣΙΝΑ


Όνομα και πράγμα! Ανάμεσα στην Ιταλίδα και το Πορί, στο ανατολικό τμήμα του Άνω Κουφονησίου, η Πισίνα είναι η τρανή απόδειξη πως όταν η φύση έχει κέφια, δημιουργεί μαγικές εικόνες. Η διάβρωση των πωρόλιθων από τη θάλασσα σχημάτισε εδώ μια φυσική πισίνα με καταπράσινα νερά που αποτελούν πρό(σ)κληση για μοναδικές, τολμηρές βουτιές. Η Πισίνα απέχει 5’ με τα πόδια από το Πορί.

 

ΣΠΗΛΙΕΣ ΞΥΛΟΜΠΑΤΗ

Το ταξίδι στο Άνω Κουφονήσι ισοδυναμεί με συλλογή εμπειριών. Πρέπει να γαληνέψεις στα νερά μικροσκοπικών κολπίσκων που λες και φτιάχτηκαν για δυο, πρέπει να ακολουθήσεις την παράκτια διαδρομή για να φτάσεις στην Ιταλίδα, πρέπει να κολυμπήσεις στο Πορί. Και από εκεί, πρέπει να διασχίσεις περίπου 150μ. βόρεια της αμμουδιάς πάνω στο βραχώδες έδαφος, για να φτάσεις στον Όρμο του Ξυλομπάτη και τις θαλασσινές σπηλιές του. Σαν φυσικά γλυπτά, διαμορφωμένα από το αγιάζι και την αλμύρα, τα υδάτινα σπήλαια με τα καταπράσινα νερά, μες στην απλότητά τους συνιστούν ένα εντυπωσιακό τοπίο και σημείο για ιδιαίτερες βουτιές. Μάλιστα, το ένα από αυτά καταλήγει σε μια κρυφή παραλία! Θα τα προσεγγίσεις είτε με σκάφος από το λιμάνι της Χώρας, είτε κατεβαίνοντας προσεκτικά τα βράχια της κοντινής ακτής στο Πορί και στη συνέχεια κολυμπώντας.

 

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ


Αν έχεις μέσα σου το μικρόβιο της ανακάλυψης, θα θελήσεις να επισκεφθείς τη μικρή σπηλιά κοντά στο Πορί, κινούμενος κατά μήκος της ακτογραμμής, προς το δεξιό άκρο του κόλπου (απέχει 3’ από την Πισίνα). Ακολουθώντας ένα άνοιγμα ανάμεσα στα βράχια, θα συναντήσεις την είσοδο του σπηλαίου και στα δεξιά το Μάτι του Διαβόλου, μια τρύπα που επικοινωνεί με τη θάλασσα και δημιουργεί ένα μοναδικό φαινόμενο∙ τα ισχυρά ρεύματα ανεβάζουν τα μανιασμένα ύδατα ως το πάτωμα της σπηλιάς και στη συνέχεια τα τραβούν και πάλι πίσω στο εσωτερικό της θάλασσας, αποκαλύπτοντας τη συγκλονιστική δύναμη του νερού.

 

ΚΑΤΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Ένας πορθμός πλάτους μόλις 200μ. το χωρίζει από το Άνω Κουφονήσι κι όμως, όταν κατεβαίνεις με τη λάντζα στον παλιό οικισμό της Παναγιάς, έχεις την αίσθηση πως τούτος ο τόπος είναι ξεχασμένος από τον χρόνο. Ακατοίκητο, το Κάτω Κουφονήσι δεν έχει παρά κοπάδια αιγοπροβάτων, ελάχιστες θερινές κατοικίες (η δόμηση έχει απαγορευτεί από το 1992), παλιά κτίσματα που πλέον χρησιμοποιούνται ως αποθήκες κτηνοτρόφων και ψαράδων, το λιτό εκκλησάκι της Παναγιάς που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με μεγάλο πανηγύρι και τη θρυλική ταβέρνα του Βενετσάνου – τη μοναδική στο νησί – που λειτουργεί τους θερινούς μήνες. Αν θέλεις να βρεθείς μακριά από τον πολιτισμό για να ζήσεις μια αρχέγονη πραγματικότητα στην επίγεια Εδέμ του Αιγαίου, θα επιλέξεις το Κάτω Νησί. Το καΐκι του Πράσινου θα σε αφήσει στην ειδυλλιακή παραλία Νερό. Σαν πατήσεις το πόδι σου στην ακτή, θα αναγνωρίσεις τους σύγχρονους Ροβινσώνες που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους μόνο με τα απαραίτητα στις σκηνές τους, να μοιράζονται αρμυρίκια, ξεχασμένους φοίνικες και τον λαμπερό έναστρο ουρανό. Εκτός από τους ελεύθερους campers, θα αντικρίσεις και γυμνιστές, πρωτόπλαστους του σήμερα που μισούν τα μαγιό και τις ανέσεις. Το άγριο Κάτω Κουφονήσι με το ανέγγιχτο τοπίο ορίζει την απόλυτη ελευθερία. Θα την νιώσεις πεζοπορώντας ως το ύψωμα της Αλωνίστριας για να ατενίσεις την απρόσκοπτη θέα στην Κέρο και το Πάνω Νησί ή κολυμπώντας σε παρθένες παραλίες με απόλυτη ησυχία, όπως τα Πεζούλια, οι Λάκκοι και το Φύκιο.

 

ΚΑΣΤΕΛΛΟΙ

Έργο… φύσης στο Κάτω Κουφονήσι. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, οι σκόρπιοι βράχοι που αναδύονται μέσα από τη γαλανή γυάλινη θάλασσα των Μικρών Κυκλάδων σε προϋπαντούν στο ακατοίκητο τούτο μέρος, θυμίζοντας έντονα το φημισμένο Κλέφτικο της Μήλου. Οι απόκρημνοι κάθετοι βραχώδεις σχηματισμοί δημιουργούν στενά θαλάσσια περάσματα και κρυφές ακρογιαλιές που λες και ξεπήδησαν από εξωτικό κινηματογραφικό σκηνικό. Στους Καστέλλους θα φτάσεις μόνο με σκάφος ή ναυλωμένη λάντζα.

 

ΚΕΡΟΣ

Τόπος άγονος, ορεινός, ακατοίκητος… Ταυτόχρονα μυστηριακός και ανεξήγητα ενεργειακός. Λένε ότι τις νύχτες με πανσέληνο, όταν αγναντεύεις την Κέρο από το Πάνω Κουφονήσι, διακρίνεις στις καμπύλες της κορυφογραμμής μια γυναικεία μορφή. Εκείνη την ξαπλωμένη γυναίκα των βράχων που έγινε πηγή έμπνευσης για τα περίφημα κυκλαδίτικα ειδώλια. Δύο ναυτικά μίλια νότια από το Άνω Κουφονήσι, λοιπόν, ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό, μια βουβή σήμερα αινιγματική νησίδα με έκταση 15 τ.χλμ. έχει να διηγηθεί μια σπουδαία ιστορία του χθες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η Κέρος υπήρξε το πρώτο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στο Αιγαίο ήδη από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ενώ τα μεγάλης αξίας ευρήματα της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου που βρέθηκαν στη θέση Κάβος Δασκαλειού και χρονολογούνται από το 2800-2200 π.Χ. ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο. Το 1884 από τα σωθικά του λησμονημένου ιερού νησιού ήρθαν στο φως ο Αυλητής και ο Αρπιστής της Κέρου, πρωτοκυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια μουσικών που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην Κέρο μπορείς να φτάσεις με ναυλωμένη λάντζα από το Πάνω Κουφονήσι, ωστόσο η διανυκτέρευση απαγορεύεται καθώς πρόκειται για προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.

 

ΓΛΑΡΟΝΗΣΙ

Οι μόνιμοι φτερωτοί του κάτοικοι έδωσαν το όνομά τους στη νησίδα που απέχει μόλις 600μ. από το Κάτω Κουφονήσι. Αν οι γλάροι επιλέγουν αυτήν την παρθένα γη για ξεκούραση και ζευγάρωμα, εσύ θα την επιλέξεις, για να ανακαλύψεις απομονωμένες ακρογιαλιές και βραχοσπηλιές, περιτριγυρισμένες από σμαραγδένια νερά. Προσβάσιμο μόνο από θαλάσσης, με σκάφος.

 

6 Οκτωβρίου, 2019 / by / in ,

Folegandros – The Maiden Of The Rocks

Μια Χώρα στο χείλος του γκρεμού, μια καστροπολιτεία – όνειρο και μια Παναγιά με θέα που καθηλώνει. Αυτή είναι η Φολέγανδρος… Η πετρώδης γη της καλοκαιρινής ρομαντζάδας.

 

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗΣ

«Δεν θυμίζει σε τίποτα τα πολύβουα λιμάνια του Αιγαίου», θα σκεφτείς κατά την αποβίβασή σου στον Καραβοστάση. Το επίνειο της Φολεγάνδρου, με την ηρεμία και τη γραφικότητα που το διακρίνει, μοιάζει να έχει μια δική του χαλαρή «κοσμοθεωρία» και ατμόσφαιρα μόνιμης θερινής ραστώνης. Εδώ αρχίζει και τελειώνει η περιήγησή σου στη «Σιδηρά» νήσο των Κυκλάδων. Από τον μόλο αρχίζει η κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει τη Φολέγανδρο και οδηγεί στη Χώρα (3,5χλμ.) και την Άνω Μεριά, καθώς και ο παραλιακός δρόμος που διέρχεται από όλες τις ακρογιαλιές νότια του λιμανιού. Στην προβλήτα βρίσκεται και η αφετηρία του λεωφορείου για τη Χώρα, ενώ από εδώ αναχωρούν και τα τουριστικά καραβάκια για τις παραλίες του νησιού. Στον Καραβοστάση θα βρεις επίσης εστιατόρια, cafe, bar, μίνι μάρκετ, ΑΤΜ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

 

ΧΩΡΑ

Μία και μόνο λέξη επαρκεί για να χαρακτηρίσει κανείς τη Χώρα της Φολεγάνδρου. Όνειρο. Ζωντανό. Κυκλαδίτικο. Λιτό και απέριττο. «Σκαρφαλωμένο» 200μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα κολάζ από χρώματα, αρώματα, πλακόστρωτα καλντερίμια, αναρίθμητες εκκλησιές, κυκλαδίτικα ασβεστωμένα σπίτια με μικρές περιποιημένες αυλές και ένα κατοικημένο μεσαιωνικό Κάστρο ξεδιπλώνει τη μαγεία του, 3,5χλμ. μακριά από τον Καραβοστάση. Η πρωτεύουσα του νησιού έχει διαδοχικές πλατείες – μοναδικό φαινόμενο στα κυκλαδίτικα οικιστικά σύνολα – για κάθε ώρα της μέρας… την πλατεία της Πούντας με τη συγκλονιστική θέα στην «αγριάδα» του βράχου της Φολεγάνδρου για πρωινά ή απογευματινά φωτογραφικά κλικ, την πλατεία Ντούναβη με τη ζεν ατμόσφαιρα και την πλατεία Κονταρίνη για φαγητό και ζεν νωχελικά μεσημέρια, αλλά και την πλατεία της Πιάτσας για άφθονα ρακόμελα το βραδάκι.

 

ΚΑΣΤΡΟ

Λες και φτιάχτηκε για ρομαντζάδα… Για έναστρες βραδιές και χαλαρούς περιπάτους. Για τοπικούς θρύλους και ιστορικό σεργιάνι. Ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου αποτελεί το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας, αλλά και το πιο όμορφο. Για την αδιαμφισβήτητη γοητεία του, μπορείς να αποδώσεις τα εύσημα στον Μάρκο Σανούδο, ο οποίος το 1215 ίδρυσε την καστροπολιτεία με σκοπό την προστασία του νησιού και των κατοίκων του από τις πειρατικές επιδρομές. Το «αριστούργημα» του Ενετού ηγεμόνα διακρίνεται για τη φρουριακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική του, σύμφωνα με την οποία τα σπίτια κατασκευάζονταν το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε οι εξωτερικοί χοντροί τοίχοι τους να αποτελούν παράλληλα τα τείχη της οχύρωσης. Για να εισέλθεις στα «άδυτα» μιας μεσαιωνικής γειτονιάς που κατοικείται αδιαλείπτως εδώ και δέκα αιώνες, θα περάσεις από τη Λότζια, την κύρια είσοδο του Κάστρου. Αν επιλέξεις να περάσεις από τη δεύτερη μικρότερη πύλη, το Παραπόρτι, το καλντερίμι θα σε βγάλει στην καρτποσταλική Κάτω Ρούα, το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του Κάστρου, με τα χαρακτηριστικά διώροφα φολεγανδρίτικα σπίτια. Αφού απαθανατίσεις τις κατοικίες-τείχη με τη φωτογραφική μηχανή σου, ανακάλυψε τη μία και μοναδική πλατεία του οικισμού, λίγο πριν φτάσεις στην αυλή της ολόλευκης εκκλησίας της Παντάνασσας.

 

ΠΑΝΑΓΙΑ

Σήμα κατατεθέν της Φολεγάνδρου και «μπαλκόνι» στο ηλιοβασίλεμα. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού βρίσκεται σκαρφαλωμένη στον βράχο πάνω από τη Χώρα, εποπτεύοντας από το τραχύ παρατηρητήριό της, ήλιο, θάλασσα και γη. Εικάζεται ότι η Παναγιά χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού, άποψη που ενισχύει το είδος του οικοδομικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της. Υπήρξε καθολικό γυναικείας μονής, ανακαινίστηκε το 1687 και πήρε τη σημερινή της μορφή κατά την ανακατασκευή της την περίοδο 1816-1821. Στο εσωτερικό και τον αυλόγυρο του ναού, υπάρχουν αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και βάσεις αγαλμάτων, όμως αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι τρεις τρούλοι – η πολύτρουλη μονόκλιτη βασιλική είναι δείγμα σπάνιας αιγαιοπελαγίτικης ναοδομίας –, το μαρμάρινο τέμπλο, οι αψίδες, τα τόξα και το ψηλό καμπαναριό της. Για να φτάσεις στην εμβληματική Παναγιά του Αιγαίου, θα ακολουθήσεις το λευκό πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία της Πούντας στη Χώρα (15΄). Φτάνοντας στον προορισμό σου – ιδανικά λίγο πριν το δειλινό – , θα δεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου. Αν πάλι, βρεθείς στη Φολέγανδρο το Πάσχα, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις το έθιμο της περιφοράς της θαυματουργής εικόνας σε όλα τα σπίτια του νησιού.

 

ΣΠΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ

Αν το scuba diving ή το snorkeling είναι το πάθος σου, η Φολέγανδρος σού δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις ένα ιδιαίτερο σημείο καταδύσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στον Καραβοστάση. Ο λόγος για το σπήλαιο Γεωργίτση, με το εντυπωσιακό «γλυπτό» βραχώδες ανάγλυφο, τον πλούσιο υποθαλάσσιο κόσμο και τις αλησμόνητες αντανακλάσεις του φωτός στα διαυγή γαλανά νερά. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο μόνο από θαλάσσης και συγκεκριμένα με πλοιάριο από τον Καραβοστάση (10’).

 

ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ

Ο δεύτερος μεγάλος οικισμός του νησιού αναπτύσσεται κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Φολεγάνδρου. Τούτος ο τόπος μοιάζει ανέγγιχτος από το πέρασμα του χρόνου. Σαν να μην έχει περάσει δεκαετία από πάνω του, συνεχίζει να εμφανίζει το ίδιο αγροτικό προφίλ και να κινείται στα μονοπάτια της παράδοσης. Αγροικίες, διάσπαρτες θημωνιές (μικρές αυτόνομες μονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής), λεμονόσπιτα (ξερολιθιές που προστατεύουν τις λεμονιές από τους ανέμους), αλωνάκια και αναβαθμίδες συνθέτουν έναν ζωντανό λαογραφικό πίνακα στον αντίποδα του lifestyle και της μοντερνιτέ. Η Άνω Μεριά απέχει 6χλμ. από τη Χώρα.

 

ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ

Μια παραδοσιακή θημωνιά στην Άνω Μεριά μεταμορφώθηκε σε επισκέψιμο υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο, παρουσιάζοντας τον τρόπο ζωής μιας αγροτικής μονάδας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ακολουθεί πιστά το πρότυπο ανωμερίτικου αγροτόσπιτου της δεκαετίας του 1940 και χωρίζεται σε τρεις χώρους: την κατοικία, το κελάρι και τον φούρνο. Στο οικομουσείο θα έχεις την ευκαιρία να δεις αντικείμενα που ήταν σε χρήση έως το 1950, αλλά και πολλά «πεσκέσια» των ξενιτεμένων Φολεγάνδριων προς τους συγγενείς τους και κολίγους της Άνω Μεριάς, ανακαλύπτοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού.
Ωράριο λειτουργίας: 17:00 – 20:00 (από 10/07 έως 10/09).

 

ΦΑΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΥΝΤΑΣ

Φολέγανδρος, 1919. Ο Φάρος της Ασπρόπουντας χτίζεται 58μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το φανάρι του έχει ύψος 11μ. και το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων. Ένα απλό φιτίλι αρκεί για να φωτίσει τον «δρόμο» των ναυτικών… Σταδιακά το φιτίλι αντικαθίσταται από μηχανισμό πετρελαιοατμού, ενώ το 1968 τη σκυτάλη παίρνει η ηλεκτρική ενέργεια. Στον παλιό Φάρο της Ασπρόπουντας θα φτάσεις πεζή από το μονοπάτι που ξεκινά κοντά στους Μύλους στην Άνω Μεριά (πεζοπορία διάρκειας 60’) ή από την παραλία Λιβαδάκι σε 15΄.

 

ΧΡΥΣΟΣΠΗΛΙΑ

Ένα σπουδαίο μνημείο της φύσης στα βορειοανατολικά γκρεμνά της Φολεγάνδρου, με έντονο σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η δυσπρόσιτη Χρυσοσπηλιά έχει μήκος 300μ. και διαθέτει δύο κύριους θαλάμους, με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο και εντυπωσιακές αποχρώσεις. Στα τοιχώματα και την οροφή του σπηλαίου είναι χαραγμένα με μείγμα αργίλου περίπου 400 αρχαία ανδρικά ονόματα, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ εικάζεται πως πρόκειται για ονόματα εφήβων, οι οποίοι προσπέλαζαν τη Χρυσοσπηλιά στο πλαίσιο μυητικής τελετής ενηλικίωσης. Εδώ βρέθηκαν επίσης οστά, όστρακα και λαξευτές ρωμαϊκές δεξαμενές. Στη Χρυσοσπηλιά οδηγούν τα αρχαία «Ελληνικά σκαλιά», ωστόσο η πρόσβαση είναι άκρως επικίνδυνη κι ενδείκνυται μόνο για έμπειρους αναρριχητές. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο και από θαλάσσης μόνο καιρού επιτρέποντος και εφόσον εξασφαλίσεις σχετική άδεια από το λιμεναρχείο.

14 Αυγούστου, 2019 / by / in ,

Amorgos – The Big Blue

Με αιωρούμενα μοναστήρια, γαλήνια φυσικά λιμάνια, οσκαρική θέα και κινηματογραφικές παραλίες, μια χούφτα γης αποτίνει φόρο τιμής στο κάλλος του αρχιπελάγους και το μπλε της θάλασσας.

ΧΩΡΑ

Αθέατη από τη θάλασσα, μακριά από το απέραντο γαλάζιο που αγκαλιάζει το νησί, η Χώρα της Αμοργού στέκει περήφανη στην κορυφή ενός λόφου, αγναντεύοντας το πέλαγος από υψόμετρο 350 μέτρων. Έχοντας πάρει μια γεύση από την «αγριάδα» της ενδοχώρας με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, τους απότομους γκρεμούς και τις νησιώτικες ξερολιθιές κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς την πρωτεύουσα του νησιού, έρχεται η στιγμή που φτάνεις σε μια από τις ομορφότερες Χώρες του Αιγαίου. Οι δύο πλατείες, η Κάτω και η Απάνω Λόζα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα κατάλευκα πλατώματα, οι εκκλησιές και τα γραφικά καφενεδάκια δικαιώνουν τους ισχυρισμούς για το ανυπέρβλητο κάλλος του οικισμού που αναπτύσσεται γύρω από τον βράχο του ενετικού Κάστρου. Στο διάβα σου θα συναντήσεις διώροφα αρχοντικά, την καμάρα της «Εμπροστιάδας», ανεμόμυλους και τον Πύργο του Γαβρά (όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμοργού). Η Χώρα απέχει 6χλμ. από τα Κατάπολα και περίπου 20χλμ. από την Αιγιάλη.

 

ΚΑΤΑΠΟΛΑ


Το κεντρικό εκ των δύο λιμανιών της Αμοργού και ταυτόχρονα ο καλύτερος φυσικός λιμένας των Κυκλάδων βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού, σε απόσταση 6χλμ. από τη Χώρα. Αντικρίζοντας τον ήρεμο κόλπο διακρίνεις τους τρεις οικισμούς του, το Ξυλοκερατίδι, το Ραχίδι και τα Κατάπολα, στο βάθος τον κάμπο και το όρος Μουντουλιά ή Μινώα. Τα Κατάπολα υπήρξαν ορμητήριο για τους πειρατές της Μεσογείου κατά την Τουρκοκρατία, ενώ σήμερα αποτελούν επίκεντρο της τουριστικής ζωής. Τα φροντισμένα εκκλησάκια, οι λευκές κυκλαδίτικες κατοικίες, τα στενοσόκακα, ο παλιός πέτρινος μύλος και η μεγάλη αμμουδιά των Καταπόλων συνθέτουν ένα από τα πιο γραφικά νησιωτικά κάδρα της Αμοργού. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται η Παναγία η Καταπολιανή και η αρχαία Μινώα, που παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

 

ΑΙΓΙΑΛΗ


Ένας φυσικός κόλπος, αγκαλιασμένος από φοβερές παραλίες και παραδοσιακά χωριά με πανοραμική θέα. Τα Θολάρια κοντά στη θέση της αρχαίας Αιγιάλης (μίας εκ των τριών σπουδαίων αρχαίων πόλεων της Αμοργού), ο Ποταμός «κρεμασμένος» στην πλαγιά πάνω από το λιμάνι με καταπληκτική «ματιά» στο ηλιοβασίλεμα και η Λαγκάδα, στολίδι του Κάμπου, αποτελούν το τρίπτυχο της Αιγιάλης. Ο Όρμος Αιγιάλης, το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού, στο πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, διατηρώντας παράλληλα την ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου και τη γραφικότητά του. Η Αιγιάλη απέχει περίπου 20χλμ. από τη Χώρα.

 

ΘΟΛΑΡΙΑ

Πάνω από τον Όρμο Αιγιάλης, στον λόφο Βίγλα, βρίσκονται τα Θολάρια, ένα αιγαιοπελαγίτικο θεωρείο με θέα στο απίστευτο μπλε του αρχιπελάγους. Στο εσωτερικό του οικισμού θα δεις φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια, καμάρες, πέργκολες και κυκλαδίτικα σπιτάκια με εκτυφλωτικό λευκό, ενώ στις γραφικές ταβέρνες της πλατείας του θα γευτείς λαχταριστούς μεζέδες συντροφιά με αμοργιανή ψημένη ρακή. Μη χάσεις το τρικούβερτο γλέντι που στήνεται στα Θολάρια την 1η Ιουλίου, στη γιορτή της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων. Από τα Θολάρια ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Μικρή Βλυχάδα.

 

ΚΑΤΩ ΜΕΡΙΑ

Αφήνοντας πίσω σου τη Χώρα και ακολουθώντας κατεύθυνση προς την Κάτω Μεριά, αντιλαμβάνεσαι πως το τοπίο αλλάζει. Εδώ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού το σκηνικό περιλαμβάνει κτήματα, αγροικίες και οικόσιτα ζώα. Ηρεμία και γαλήνη σε έναν νησιώτικο κάμπο. Συνειδητοποιείς, πως σε απόσταση 12χλμ. από την αμοργιανή πρωτεύουσα και σε μια καθαρά αγροτική περιοχή, θα γνωρίσεις το πιο αυθεντικό πρόσωπο της Αμοργού.

Μικροί οικισμοί με δυνατές ρίζες παράδοσης και ζεστής φιλοξενίας, όπως το Καμάρι, το Βρούτση, η Αρκεσίνη και η Κολοφάνα πρεσβεύουν την παλιά παραδοσιακή ζωή, τότε που όλα ήταν ανόθευτα και αγνά. Στην Αρκεσίνη αξίζει να δεις τον ναό του Αγίου Ονούφριου, τον Πύργο της Αγίας Τριάδας και το Χαλκίδιο, το παλιό σιδηρουργείο που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Μην παραλείψεις μια επίσκεψη στην ακρόπολη της αρχαίας Αρκεσίνης, μιας εκ των τριών αρχαίων πόλεων της Αμοργού, όπου βρίσκεται και η Παναγία η Καστριανή. Κλείσε την περιήγηση στην Κάτω Μεριά με ένα «πέρασμα» από το ναυάγιο στον όρμο του Λίβερου και βουτιές στο απάνεμο λιμανάκι της Καλοταρίτισσας.

 

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΟΛΥΜΠΙΑ»

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.
Image credits: https://selectinsuregroup.com/boat-insurance/

 

Δυνατοί βοριάδες που έφταναν τα δέκα μποφόρ φυσούσαν εκείνον τον Φεβρουάριο του 1980, όταν το πλοίο «Ολυμπία» προσάραξε στον όρμο του Λίβερου. Το κυπριακής σημαίας βαπόρι προσπαθούσε να προσεγγίσει σε ασφαλές αγκυροβόλιο, όμως η εσφαλμένη εκτίμηση του καπετάνιου για το σημείο είχε ως αποτέλεσμα το καράβι να προσκρούσει στα βράχια. Σαράντα χρόνια τώρα, το «βουβό» σκουριασμένο κουφάρι είναι παραδομένο στη γαλανή θάλασσα, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κάτω Μεριάς. Πλάνα της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» του Luc Besson γυρίστηκαν και εδώ.

 

ΝΙΚΟΥΡΙΑ

Ακατοίκητη νησίδα σε απόσταση μόλις 300μ. από τις ακτές της Αμοργού. Εδώ θα φτάσεις με καΐκι από τον Άγιο Παύλο ή με σκάφος, για να επιδοθείς σε αμέτρητες αναζωογονητικές βουτιές και να «χαθείς» στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Θα επιλέξεις είτε την παραλία της Μεγάλης Νικουριάς με τη στοιχειώδη οργάνωση (ομπρέλες και ξαπλώστρες) είτε την παρθένα Μικρή Νικουριά. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το εκκλησάκι της Παναγιάς της Νικουριανής.

 

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Μικρό νησάκι με διαυγή γαλαζοπράσινα νερά πίσω από τον όρμο της Καλοταρίτισσας. Τους θερινούς μήνες καλωσορίζει καθημερινά τους επισκέπτες που φτάνουν στις ονειρεμένες αμμουδιές του με το καραβάκι από την Καλοταρίτισσα.

29 Ιουλίου, 2019 / by / in ,

Milos: Kaleidoscope of colors

Η Μήλος μοιάζει με πελώρια παλέτα∙ ηφαιστειακά πετρώματα, πολύχρωμα μικροσκοπικά λιμανάκια, υπόσκαφα «σύρματα», ξεχασμένα ορυχεία και σεληνιακές παραλίες βάφουν το νησί της Αφροδίτης στα χρώματα του κάλλους.

 

ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ

Είναι το κεντρικό λιμάνι της Μήλου και ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς κόλπους στη Μεσόγειο. Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1824 από Σφακιανούς, οι οποίοι κατέφυγαν στη Μήλο διωκόμενοι από τους Τούρκους, μετά την αποτυχημένη επανάσταση στην Κρήτη. Σήμερα, ο Αδάμαντας αποτελεί το εμπορικό κέντρο του νησιού με καταστήματα, εστιατόρια, café, supermarket και τράπεζες, αλλά και hot spot του nightlife με τη διασκέδαση στα bars και τα clubs να κρατάει μέχρι πρωίας. Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι βρίσκονται οι παραλίες Λαγκάδα (500μ.) και Παπικινού (1χλμ.), για τις τελευταίες βουτιές πριν το ταξίδι της επιστροφής. Απέχει μόνο 4,5χλμ. από την Πλάκα.

 

ΠΛΑΚΑ

Χτισμένη 220μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από τις αρχαίες πέτρες του κάστρου της, η πρωτεύουσα της Μήλου φημίζεται για την κυκλαδίτικη ομορφάδα της και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμά της. Περπατώντας στις παλιές γειτονιές με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα γραφικά μαγαζάκια και τα κάτασπρα σπιτάκια με τις ανθισμένες αυλές, θα νιώσεις την αύρα μιας άλλης εποχής, όμως στο σήμερα θα σε επαναφέρουν τα κουκλίστικα μαγαζάκια, τα μπαράκια και τα εστιατόρια της περιοχής. Το να δεις τη δύση του ηλίου από το βενετσιάνικο κάστρο και την εκκλησία της Μέσα Παναγιάς στην κορυφή του λόφου ή από τον μαρμάρινο περίβολο της Παναγιάς της Κορφιάτισσας στην άκρη του βράχου με φόντο το Αιγαίο, αποτελεί must – do στην Πλάκα. Το ίδιο ισχύει για την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου σε φυσικό μέγεθος. Απέχει 4,5χλμ. από το λιμάνι του Αδάμαντα.

 

 

ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ

Η τοποθεσία του στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στην Πλάκα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θέα σε ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων! Το ενετικό κάστρο της Μήλου ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον πρώτο Δούκα της Νάξου, Μάρκο Σανούδο, με σκοπό την προστασία του νησιού από τις επιδρομές των πειρατών. Τα τείχη του ήταν τα ίδια τα σπίτια, ενώ στην κορυφή του, στο «Μέσα Κάστρο», βρισκόταν ο πύργος του εκάστοτε άρχοντα. Ανηφορίζοντας προς την παλιά καστροπολιτεία, θα συναντήσεις την Παναγιά τη Θαλασσίτρα, ιδανικό σημείο για να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα στον κόλπο της Μήλου.

 

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ

Οι κατακόμβες κοντά στην Τρυπητή είναι το τρίτο μεγαλύτερο πρωτοχριστιανικό μνημείο μετά τους Αγίους Τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 χριστιανοί έχουν ταφεί σε αυτές. Λαξευμένες σε τέφρα ελαφρόπετρας 70μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελούσαν το μεγαλύτερο νεκροταφείο των πρώιμων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο. Πρόκειται για ένα περίπλοκο σύστημα από τρεις υπόγειες στοές, πέντε διαδρόμους και έναν νεκρικό θάλαμο. Σήμερα σώζονται 126 λαξεμένοι αψιδωτοί τάφοι, τα λεγόμενα «αρκοσόλια». Επισκέψιμη είναι μόνο η Κατακόμβη των «Πρεσβυτέρων», στην οποία σώζεται ο μοναδικός διώροφος τάφος και σπαράγματα της πιο σημαντικής επιγραφής.

 

ΠΟΛΛΩΝΙΑ

Γραφικό ψαροχώρι στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου, 10χλμ. από τον Αδάμαντα. Ο οικισμός απλώνεται γύρω από έναν γαλήνιο κολπίσκο με μαλακή σαν βελούδο άμμο και θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι, «χρωματισμένη» από μικρά μηλέικα ψαροκάικα. Στις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες θα απολαύσεις ουζομεζέδες, ενώ θα αγναντεύεις τις καρτποσταλικές εικόνες του πελάγους με το κύμα να σκάει στα πόδια σου. Από τα Πολλώνια, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, αναχωρούν τα καραβάκια για την Κίμωλο, τα Γλαρονήσια και τον Παπάφραγκα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Φυλακωπής.

 

ΣΥΡΜΑΤΑ

Σύμβολο της Μήλου και ύψιστο δείγμα λαϊκής νησιωτικής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων! Ο λόγος για τα «σύρματα», τα σκαμμένα στα ηφαιστειογενή μαλακά πετρώματα κτίσματα, τα οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως αποθηκευτικοί χώροι για βάρκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ αργότερα ως κατοικίες ψαράδων. Οι ντόπιοι αλιείς έσερναν τις βάρκες με σύρματα ως τα υπόσκαφα κτήρια της ακροθαλασσιάς με τις πολύχρωμες πόρτες, εξ ου και το όνομα. Σήμερα τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε εξοχικές κατοικίες, παραδοσιακούς ξενώνες ή αποθήκες, που προσθέτουν στη γοητεία του μηλέικου τοπίου. «Σύρματα» θα δεις στο Φουρκοβούνι, στον Φυροπόταμο, στον Εμπουριό, στην Αρετή, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στα Μανδράκια και στο Κλήμα.

 

ΚΛΗΜΑ

Το μικρό ψαροχώρι που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα ορόσημα της Μήλου βρίσκεται περίπου 4χλμ. μακριά από τον Αδάμαντα. Στη Βενετία της Μήλου, όπως έχει χαρακτηριστεί το Κλήμα, τα σύρματα της ακροθαλασσιάς είναι διώροφα, με πολύχρωμες ξύλινες πόρτες και κουπαστές.

 

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ιδρύθηκε το 1998 στον Αδάμαντα με στόχο να αναδείξει την γεωμορφολογία και τον ορυκτό πλούτο της Μήλου. Η μεταλλευτική ιστορία του νησιού και η σύγχρονη εξορυκτική δραστηριότητά του παρουσιάζεται μέσα από φωτογραφίες, πίνακες, χάρτες και εργαλεία στο ισόγειο του κτηρίου, ενώ στον πρώτο όροφο εκτίθενται ορυκτά της μηλέικης γης και συλλογή τέχνεργων από οψιδιανό (τοπική ηφαιστειακή πέτρα). Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης, αίθουσα προβολής βίντεο και χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικών εκθέσεων. Οι δράσεις του Μεταλλευτικού μουσείου έχουν επεκταθεί και σε γεωλογικούς περιπάτους μέσω του Miloterranean Geo Experience, με ειδικές ξεναγήσεις σε 7 χαρτογραφημένες διαδρομές γεωλογικού και μεταλλευτικού ενδιαφέροντος.
Τηλ.: 22870 22481

 

ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ

Η παραλία-σήμα κατατεθέν της Μήλου! Το εξωπραγματικό σεληνιακό τοπίο με τους ολόλευκους γλυπτούς ηφαιστειογενείς βράχους, τα σμαραγδένια νερά και τη μικροσκοπική αμμουδιά στη βόρεια ακτογραμμή κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες, προσελκύοντας στο νησί της Αφροδίτης όσους γοητεύτηκαν από το θαύμα της λάβας. Απέχει 10’ οδικώς από τον Αδάμαντα και την Πλάκα.

 

ΠΑΠΑΦΡΑΓΚΑΣ

Φημισμένη παραλία στο βόρειο παραλιακό «μέτωπο» της Μήλου, κοντά στον ερειπιώνα της αρχαίας Φυλακωπής, η οποία πήρε το όνομά της από έναν Φράγκο ιερέα. Η κατάβαση από το απόκρημνο βραχώδες μονοπάτι είναι δύσκολη, όμως το τοπίο θα σε αποζημιώσει για τον κόπο σου… Τα πιο διάφανα γαλανά νερά που έχεις αντικρίσει, ανάμεσά τους θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι σμιλεμένοι από την αρμύρα, τρεις θαλασσοσπηλιές και γαλήνη σε έναν στενό φιόρδ μια σταλιά, 7,5χλμ. από τον Αδάμαντα.

 

ΦΥΡΙΠΛΑΚΑ

Σε απόσταση περίπου 11χλμ. από τον Αδάμαντα, η Φυριπλάκα μοιάζει με ζωγραφικό καμβά, καθώς η χρωματική παλέτα των πετρωμάτων που υψώνονται πάνω από την ακτή περιλαμβάνουν κόκκινες, ροζ, κίτρινες και λευκές αποχρώσεις. Ένας βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό, διχοτομώντας την ουσιαστικά σε δύο μέρη. Το ένα, οργανωμένο και «κεφάτο» με νεανίζουσα ατμόσφαιρα, ενώ το άλλο, μη οργανωμένο και ήρεμο. Κοινός παρονομαστής και στις δύο, η λευκόχρυση άμμος και τα άσπρα βότσαλα που φλερτάρουν με τη ρηχή θάλασσα.

 

ΤΣΙΓΚΡΑΔΟ

Όσοι την έχουν επισκεφθεί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη παραλία της Μήλου. Σωστός παράδεισος, με ζαχαρένια ολόλευκη άμμο και εξωτικές υδάτινες αποχρώσεις, που προσεγγίζεται με δύσκολη κατάβαση από σκοινί και ξύλινη σκάλα. Στο ανέγγιχτο Τσιγκράδο οφείλεις να φτάσεις εφοδιασμένος με τρόφιμα και νερό. Απέχει 11χλμ. απο τον Αδάμαντα.

 

ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ

Δημοφιλής παραλία ηφαιστειογενούς προέλευσης, με βράχους σε ροζ, κόκκινες και κιτρινωπές αποχρώσεις, πολύχρωμα γυαλιστερά βότσαλα και βυθό από όπου αναβλύζουν θερμές ατμίδες! Στο μεγαλύτερο τμήμα της η ακτή είναι οργανωμένη με beach bars και ταβέρνες, ενώ διαθέτει και ένα «παρθένο» κομμάτι για ησυχία. Στο Παλιοχώρι υπάρχουν και επιλογές σε θαλάσσια σπορ. Απέχει 8χλμ. από τον Αδάμαντα.

 

ΚΛΕΦΤΙΚΟ

Τα «Θαλασσινά Μετέωρα», όπως αποκαλείται αυτό το ηφαιστειογενές θαύμα της φύσης στο νοτιοδυτικό άκρο της Μήλου, περιλαμβάνουν επιβλητικούς γκριζόλευκους βράχους με παράξενα σχήματα, σπηλιές και κρυστάλλινα νερά. Θα προσεγγίσεις στο παλιό αυτό πειρατικό λημέρι, όπου αγκυροβολούσαν οι κουρσάροι του Αιγαίου – εξ ου και Κλέφτικο – μόνο από θαλάσσης, με καραβάκι από τον Αδάμαντα, την Αγία Κυριακή ή τον Κήπο στο πλαίσιο κρουαζιέρας (προσφέρουν μάσκα, βατραχοπέδιλα και δυνατότητα υποβρύχιας φωτογράφισης). Εναλλακτικά μπορείς να φτάσεις ως εδώ με ιστιοπλοϊκό ή canoe kayak!

 

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δημοφιλής μεγάλη αμμουδιά στη νοτιοανατολική πλευρά της Μήλου, 8χλμ. από τον Αδάμαντα. Η οργανωμένη παραλία της Αγίας Κυριακής διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar, ενώ είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά, αλλά και για όσους θέλουν να επιδοθούν σε θαλάσσια σπορ. Τα βαθυγάλαζα νερά της είναι ρηχά στο μέσον της ακτής, αλλά στα άκρα της βαθαίνουν.

 

ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ

Κιτρινωπά βότσαλα, καθάρια νερά και στο background οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις εξόρυξης θείου – εξ ου και το όνομα –, τα πολυκαιρισμένα βαγόνια, οι ράγες και τα παλιά σκουριασμένα εργαλεία, που σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο. Αυτό το άγριο, μελαγχολικό τοπίο βρίσκεται στον κόλπο Παλιόρεμα και είναι προσβάσιμο οδικώς από τον Αδάμαντα (12χλμ.). Προσοχή στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, καθώς θα κινηθείς σε δύσκολο χωματόδρομο. Υπάρχει πάντα και η εναλλακτική πρόσβαση από θαλάσσης.

24 Ιουλίου, 2019 / by / in ,

Athens – Epidaurus Festival 2019

Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις του πλούσιου, πολυποίκιλου και ανατρεπτικού Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2019.

 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

21 & 22 Ιουνίου (21:00): Ο κορυφαίος δημιουργός Ρόμπερτ Γουίλσον ξεδιπλώνει μέσα από τα χαρακτηριστικά tableau vivant την αρχετυπική μορφή του πιο γνωστού τυράννου του αρχαίου δράματος Οιδίποδα. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν, σαν να μιλάνε διαμέσου των αιώνων. Αφηγήτρια είναι η Λύδια Κονιόρδου, ενώ στην παράσταση πρωταγωνιστεί η σπουδαία Γερμανίδα ηθοποιός Angela Winkler, μαζί με μια πλειάδα ξένων και Ελλήνων καταξιωμένων ηθοποιών.

28 & 29 Ιουνίου (20:30): Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τη σπαρακτική τριλογία της Ορέστειας του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, Λίλλυς Μελεμέ και Γεωργίας Μαυραγάνη. Η Ιώ Βουλγαράκη επιστρατεύει για τον Αγαμέμνονα τον Αργύρη Ξάφη, τη Δέσποινα Κούρτη και την Εύη Σαουλίδου. Η Λίλλυ Μελεμέ επιλέγει τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Γιώργο Χρυσοστόμου για τις Χοηφόρους και η τριλογία κλείνει με τη Γεωργία Μαυραγάνη και τις Ευμενίδες, μαζί με ένα καστ υποσχόμενων ηθοποιών.

5 & 6 Ιουλίου (21:00): Η τραγωδία «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε νέα μετάφραση Γιώργου Κοροπούλη έρχεται στην Επίδαυρο μέσα από τη συνεργασία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Ο ριζοσπαστικός και ανατρεπτικός Στάθης Λιβαθινός παρουσιάζει την τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς, την υπαρξιακή αγωνία, την πίστη και την αντοχή, έχοντας μαζί του, μεταξύ άλλων, την Κόρα Καρβούνη, την Άννα Γκαγκιώζη και την Κάτια Δανδουλάκη.

12 & 13 Ιουλίου (21:00): Το τελειότερο έργο του Σοφοκλή και η πλέον υποδειγματική αρχαία τραγωδία Οιδίπους Τύραννος έρχεται στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Λιγνάδη. Η Αμαλία Μουτούση υποδύεται την Ιοκάστη, Ο Νίκος Χατζόπουλος τον Κρέοντα και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης τον Τειρεσία.

19 & 20 Ιουλίου (21:00): Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Ο Ευριπίδης στο τέλος της ζωής του, μας δίνει ένα έργο μεταπτώσεων, συνεχόμενων διλημμάτων, ειρωνείας και αναπάντεχων κωμικών στιγμών, δημιουργώντας μια ηρωίδα που αποφασίζει τη θυσία της, υπό το βάρος της ανάγκης. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου (Ιφιγένεια), Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Γιώργος Καυκάς (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμνήστρα), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας).

26 & 27 Ιουλίου (21:00): Ο θίασος του Μολιέρου που ξεκίνησε στο μακρινό 1680 ή αλλιώς η Comédie-Française έρχεται για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να παίξει Ευριπίδη. Ο Βέλγος σκηνοθέτης Ίβαν βαν Χόβε ξεδιπλώνει την ιστορία του Ορέστη και της Ηλέκτρας με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

2 & 3 Αυγούστου (21:00): Ο νέος, καταξιωμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς θα παρουσιάσει την αριστοτεχνική κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, με ένα σημαντικό καστ ηθοποιών, όπως: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Γάλλος, Θεοδώρα Τζήμου.

9 & 10 Αυγούστου (21:00): Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμμετέχει στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σκηνοθέτη της παράστασης Σταύρο Τσακίρη, ο οποίος στο πρόσωπο της διεθνούς φήμης και ελληνικής καταγωγής Κάθριν Χάντερ βρήκε τον ιδανικό Προμηθέα, πρόκειται για «ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών». Στον ρόλο του «Αφηγητή» ο Νικήτας Τσακίρογλου και στον ρόλο του Ήφαιστου ο Δημήτρης Πιατάς. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το «Κράτος» και ο Γεράσιμος Γεννατάς τον «Ωκεανό». Τον ρόλο του Ερμή μοιράζονται η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η
Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Σκηνικά του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και κοστούμια του κορυφαίου ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ.

 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

22 Ιουνίου: Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία µε το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, προγραμματίζοντας µια προβολή-έκπληξη στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

 

28 & 29 Ιουνίου: Η Εναλλακτική Σκηνή, η μικρή σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επισκέπτεται για πρώτη φορά το μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου παρουσιάζοντας τρία εμβληματικά έργα μουσικού θεάτρου Ελλήνων συνθετών της πρωτοπορίας, που εμπνέονται από τους αρχαίους μύθους. Πρόκειται για τα έργα: Κασσάνδρα του Ιάννη Ξενάκη, Αναπαράστασις Ι: ο βαρύτονος του Γιάννη Χρήστου και Έσσεται ήμαρ… του Γιώργου Κουμεντάκη. Σκηνοθετεί ο Έκτορας Λυγίζος. Και στα τρία έργα το υλικό της αρχαιότητας είναι το εφαλτήριο μιας ταυτόχρονης κατάδυσης στο αρχετυπικό, αλλά και ενός χωρίς προϋποθέσεις ανοίγματος στο μέλλον.

 

5 & 6 Ιουλίου: Χάος, Έρωτας, Έρεβος και Νύχτα, Γη και Ουρανός, Κρόνος, Τιτάνες και Προμηθέας είναι οι ήρωες. Ερωτικές ενώσεις, γεννήσεις, γάμοι, συγκρούσεις, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι, ένα ολόκληρο φαντασμαγορικό σύμπαν, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το σώμα και οι δυνάμεις του, θα αναβιώσουν στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου μέσα από το έπος του Ησίοδου «Θεογονία» και τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Πάσχου.

12 & 13 Ιουλίου: Τα όρια της ανθρώπινης ανάγκης για αρμονία εξερευνά η ομάδα χορού Griffon της Ιωάννας Πορτόλου μέσα από το νέο της έργο Καος το οποίο επισκέπτεται το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Η παράσταση εκφράζει την εξαντλητική προσπάθεια του ανθρώπου να δημιουργήσει όρια και αρμονία μέσα από την πάλη του με το χάος. Βιβλικές εικόνες έρχονται επί σκηνής, φέρνοντας μαζί τους Πρωτόπλαστους, περιπλανώμενους στη γη μιας σύγχρονης Βαβέλ. Διαφορετικά μουσικά είδη από ηλεκτροακουστικούς ήχους μέχρι παραδοσιακά ακούσματα εναρμονίζονται με ευρηματικό τρόπο. Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας. Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου.

19 & 20 Ιουλίου (21:00): Το βουκολικό ειδύλλιο Δάφνις και Χλόη, το μοναδικό σωζόμενο έργο του Λέσβιου συγγραφέα Λόγγου, για τη ζωή του οποίου γνωρίζουμε ελάχιστα, φέρνει στο μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ο γνωστός παραμυθάς της σκηνής Δημήτρης Μπογδάνος, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Φέρτη και την Έλλη Πασπαλά και μουσική του David Lynch.

 

26 & 27 Ιουλίου (21:00): η Έφη Θεοδώρου έρχεται στον ιδανικό γι’ αυτήν χώρο του μικρού θεάτρου της Επιδαύρου, για να αφηγηθεί τον άνομο έρωτα της βασίλισσας Φαίδρας για τον θετό γιό της Ιππόλυτο. Τη Φαίδρα του Ρακίνα υποδύεται η μοναδική Μαρία Σκουλά, ενώ ο ποιητής και μεταφραστής Στράτος Πασχάλης καταθέτει μια νέα μεταφραστική εκδοχή του έργου. Μαζί της παίζουν ο ταλαντούχος Γιάννος Περλέγκας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος κ.ά.

 

2 & 3 Αυγούστου (21:30): Ο μελετητής και μεταφραστής του Κάλβου Δημήτρης Αρβανιτάκης έφερε σε επαφή τις «Δαναΐδες» με την σκηνοθέτρια Νατάσσα Τριανταφύλλη, ενώ ο μύθος για τις κόρες του Δαναού που δολοφόνησαν τους άνδρες τους κατ’ εντολή του πατέρα τους, πλην μίας, της Υπερμνήστρας έρχεται σιγά-σιγά στο φως στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Ο Κάλβος υμνεί το δικαίωμα στην ανεξαρτησία και η σκηνοθέτρια, αντλώντας από τα καταγωγικά υλικά του έργου τα ιταλικά, τον ρομαντισμό και τον νεοκλασικισμό, δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μαζί με τους ηθοποιούς Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Λένα Παπαληγούρα και Άρη Μπαλή. Στο τραγούδι η Άρτεμις Μπόγρη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

22 Ιουλίου, 2019 / by / in

Tinos Festival 2019

 

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Θέμης Ροδαμίτης

  1. Συναυλία: Γεωργία Βεληβασάκη 

«Η θάλασσα μέσα μου»

14/7 – Ξυνάρα

 

  1. «Ο οικουμενικός Χαλεπάς»Ασπασία Παπαδοπερράκη

Ρεσιτάλ: DuoCrama. Μίρκα Λαμπροπούλου: κλασική κιθάρα

Έλσα Παπέλη: βιολοντσέλο

19/7 – Σχολείο Φαλατάδου

 

 

  1. Ρεσιτάλ: Valentina Pätzold, βιολί και Fiona Fortin, πιανο

Κυριακή 21/7

Λουτρά

 

  1. Maryll Abbas trio

Joris Viquesne, κιθάρα

Benoît Josse, βιολί

Maryll Abbas, ακορντεόν
Προηγείται αφήγηση από « Το Ελληνικό καλοκαίρι» του Ζακ Λακαριέρ.

24/7 – Σχολείο Τριαντάρου

 

  1. Συναυλία Κωστή Μαραβέγια

25/7 – Λουτρά

 

 

  1. Παιδική παράσταση: «Το παιδί που τόλμησε»

Συμπαραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ και Εργοστάσιο Ονείρου

Παρασκευή 26/7 – Λουτρά

 

  1. Συναυλία Ελευθερία Αρβανιτάκη

Οργάνωση: Σωματείο “Φίλοι της Τήνου”

27/7 – Λουτρά

 

  1. Σκαλκώτας και Παπαδιαμάντηςστα “ερείπια”, με τον Άρη Ρέτσο

29/7 – Περάστρα

 

  1. «Το αστήρικτον άγαλμα» 

«εύρον τον καλλιτέχνην … εντός υπογείου»

Λέξεις και χειρονομίες του Γιαννούλη Χαλεπά με τον Άρη Ρέτσο.

30/7 – Πύργος

 

  1. Συναυλία Γιώργου και Νίκου Στρατάκη

“Πέρα από την Κρήτη ”

31/7 – Λουτρά

 

  1. Συναυλία Θανάση Πολυκανδριώτη

“Τα μεγάλα λαϊκά ντουέτα”

4/8

 

  1. «Γαζίες και Γιασεμιά – Ας θυμηθούμε τα παλιά»

Μουσικοχορευτική παράσταση

Ερμηνεία: Φωτεινοπούλου, Σιγαλός, Μαρόπουλος, Κουρέντη

Χορός: Κορούτης, Νότη, Παλαμάρη, Γιαννής, Παλάσκα, Μαλακός

Σκην.: Γ. Κυριάκης, Κείμενο: Β. Σταμπέλου, Πιάνο: Δ. Γιάκας

5/8 – Λουτρά

 

  1. Συναυλία Στέφανος Κορκολής – Σοφία Μανουσάκη

«Τραγουδάμε τους ποιητές μας»

12/8 – Λουτρά

 

  1. “Χατζιδάκις στην Τήνο

Στέφανος Θωμόπουλος, πιάνο – Διονύσης Σούρμπης, τραγούδι.

18/8 – Κουμάρος

 

  1. Παιδική παράσταση: «Μαρίζα ο Γάιδαρος»

Σκην.: Φ. Σπύρος, Παίζουν: Γ. Ηλιόπουλος, Ρ. Μιχαλοπούλου

19/8 – Λουτρά

 

  1. Συναυλία Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Νίκος Πορτοκάλογλου

20/8 – Λουτρά

 

  1. Ρεσιτάλ βιολιού: Πέτρος Χρηστίδης

21/8  – Εκκλησία Ξυνάρα

 

  1. Θεατρική παράσταση«Οι Καρέκλες» του Ιονέσκο

Σκην.: Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, Παίζουν: Γ. Σταματίου, Ελ. Παπαχριστοπούλου

24/8 – Σχολείο Αρνάδου

 

  1. «Γιατί μας αρέσουν οι αστυνομικές ιστορίες; – Μοιραίες γυναίκες και τζαζ αστυνόμοι»

Γ. Πανούσης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Σπυροπούλου

Στ. Πελασγός,  Α. Παπαγιανακόπουλος (κιθάρες), Χ. Σιτοκωνσταντίνου (κρουστά), Μ. Κυρμά (χορός)

26/8 – Υστέρνια

 

  1. -«Οδύσσεια και Τήνος», Χάρης Κουτελάκης

– Τηνιακά «Τ’ ανέμου παραμύθια», Στέλιος Πελασγός

27/8 – Αετοφωλιά

 

  1. Αφιέρωμα : Θεσσαλονίκη και λαϊκός πολιτισμός

Αναγνώσεις – εργαστήρια – δημιουργική γραφή – συναυλίες

Υπεύθυνοι: Κώστας Καλημέρης, Θωμάς Κοροβίνης

27-28-29/8

 

  1. Motectum Vocal Ensemble

Κοσμική και θρησκευτική μουσική από τον μεσαίωνα ως το μπαρόκ.

Μελιού, Κουτσουμάνη, Μάντζιου, Ζακολίκου, Ευαγγελίου, Αδαμοπούλου, Τσαλαφούτα, Ανδρεαδάκης, Χίου, Ζαχείλας, Μεταξάς.

Διευθ.: Γ. Βρυζάκης.

31/8 – Ξώμπουργο, Μονή Ιεράς Καρδίας

 

  1.   «Όλοι μαζί τραγουδάμε  – Αιγαίο»

Συγκρότημα Μέλιδρον

5/9 – Καρδιανή

 

  1. Μουσικές και τραγούδια του κόσμου

 Κέλτικη άρπα – Ελίζα Βελλιά

6/9 – Αμπελώνας Τριποτάμου

 

  1. «Γιαννούλης Χαλεπάς, Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής».

Παρουσίαση βιβλίου, κόμικ και ζωντανή μουσική.

7/9 -Δημοτικός παιδικός σταθμός, Χώρα

 

  1. On the Rock: The Acropolis Interviews

Τήνιοι μαρμαροτεχνίτες στην Ακρόπολη

14/9 – 2ο Δημοτικό σχολείο, Χώρα

 

  1. «Άργιλος»

Ποιητική performance

The Bad Poetry Social Club

21/9 – Χώρα

 

  1. Διαδραστικα δρώμενα.

Ακροβάτες, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί

 

Σεπτέμβρης 2019

1ο Δημοτικό σχολείο, Χώρα

 

  1. «Ολοκαύτωμα και διάσωση Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944. Η συνεισφορά του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού». 

Έρευνα: Γ. Κατωμερής

 

Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα

 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

-Φωτογραφία Ντένια Παναγάκη

«Το νερό είναι Ζωή. Κρήνες της Τήνου»

3/7 – 31/7 – Δύο Χωριά

 

– Ζωγραφική, Βάλη Κολοτούρου  «Ο,τι μικρό και όμορφο»

20/7 – 10/8 – Σχολείο Υστερνίων

 

– Ζωγραφική, Κατερίνα Χρηστίδη

«Στην κορυφή που ακόμα σχηματιζόταν»

23/7 – 11/8 – Σχολείο Τριαντάρου

 

– Ζωγραφική, ομαδική έκθεση «allotria»

Μ. Μανουσάκης, Χ. Κατσατσίδης, Τ. Μισσουρας, Ά. Αντωνόπουλος, Π. Τανιμανίδης, Χρ. Αντωναρόπουλος.

Επιμέλεια: Μ. Στεφανίδης

26/ 7 –  16/ 8 – Τριαντάρος (Ασπάλαθος)

 

– Φωτογραφία, Καίτη Φούσκη

ΔΗΛΟΣ. Εαρινή, αέρινη. Τόπος μνήμης, στο παρόν

2/8 – 31/8 – Σχολείο Αρνάδος

 

– Ζωγραφική, Μάνθος Γαΐτης «Σονάτα του απρόσμενου έρωτα. Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα»

8/8 –  22/8

Ξενοδοχείο Τήνιον, Χώρα

 

– Γελοιογραφία, Κώστας και Βασίλης Μητρόπουλος στο «Σπίτι του σκίτσου»

Φαλατάδος (όλο το καλοκαίρι)

 

–       Γλυπτική, Αργύρης και Μηνάς Μαραβέλια

Αμπέλι Τριποτάμου (όλο το καλοκαίρι)

 

– Μόνιμη έκθεση Μπάμπη Ρετζεπόπουλου στο σχολείο του Αρνάδου

Σχολείο Αρνάδου

 

 

22 Ιουλίου, 2019 / by / in ,

10 experiences you must live in Santorini!

Στο νησί του ηφαιστείου, τη Σαντορίνη, θα βιώσεις μοναδικές εμπειρίες ζωής με ένταση και ενθουσιασμό. Η κρουαζιέρα στη Νέα Καμένη, η πεζοπορία στην Καλντέρα, η διαμονή σε υπόσκαφο, το ηλιοβασίλεμα από την Οία, η γευσιγνωσία σαντορινιών κρασιών και η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου είναι μόνο μερικά από τα must do σε αυτό το μέρος με τη σπάνια ομορφιά. Ιδού τι πρέπει να κάνεις στη Σαντορίνη:

 

1.Να κάνεις κρουαζιέρα στο Ηφαίστειο

Ταξίδι στη Σαντορίνη ίσον επίσκεψη στο Ηφαίστειο! Αν θέλεις να περπατήσεις στη μαύρη γη του ενεργού ηφαιστείου της Σαντορίνης, να νιώσεις τη θέρμη και τη μυρωδιά από θειάφι να σε ακολουθεί σε κάθε σου βήμα, τότε θα επιβιβαστείς σε κάποιο από τα καραβάκια που αναχωρούν από το παλιό λιμάνι των Φηρών με προορισμό τη Νέα Καμένη. Στο νησάκι που γεννήθηκε από τη μινωική έκρηξη βρίσκεται ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου. Οι ενεργές ατμίδες, τα μαυροκόκκινα πετρώματα, οι δονήσεις του εδάφους και η θέα στους οικισμούς της Καλντέρας θα σε κάνουν να σαστίσεις. Στο πλαίσιο μονοήμερης εκδρομής, τα πλοιάρια κάνουν στάση και στην Παλαιά Καμένη, δίνοντάς σου την ευκαιρία να βουτήξεις στις ιαματικές θειούχες πηγές του Αγίου Νικολάου. Σκέτη μαγεία!

 

2.Να θαυμάσεις το φημισμένο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης

«Στρατιές» ανθρώπων συγκεντρώνονται καθημερινά στα πιο απίθανα ψηλά σημεία της Καλντέρας, σε ταράτσες, τρούλους και βράχους, για να απολαύσουν την καθιερωμένη απογευματινή «παράσταση» του ήλιου. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνουν άτυπο ραντεβού στα Κάτω Φηρά, στο Φηροστεφάνι, στο Κάστρο της ρομαντικής Οίας και στον βράχο του Σκάρου στο Ημεροβίγλι, θέλοντας να απαθανατίσουν το φημισμένο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία ζωής. Διόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Εδώ, στο νοτιότερο άκρο των Κυκλάδων, η βουτιά του ήλιου πίσω από το Ηφαίστειο είναι θεαματική. Ο κόκκινος δίσκος αποκτά την απόχρωση της ηφαιστειακής λάβας και σιγά-σιγά χάνεται από τον ορίζοντα, βάφοντας με πορφυρά χρώματα τη θάλασσα του Αιγαίου. Οι κάτασπρες πολιτείες του γκρεμού μοιάζουν πιο λευκές, τα εκκλησάκια πιο φωτεινά, το απέραντο μπλε ακόμα πιο βαθύ και το σκηνικό… κινηματογραφικό. Ερωτευμένοι και μη απολαμβάνουν αποσβολωμένοι τις μαγικές στιγμές του ηλιοβασιλέματος, ενώ κάποιοι πιο ενθουσιώδεις τηρούν την παράδοση του χειροκροτήματος στην κορύφωση του φαινομένου.

 

3.Να σκαρφαλώσεις στον Σκάρο

Ο Σκάρος στο Ημεροβίγλι υπήρξε για τη Σαντορίνη ο πιο σπουδαίος από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της και πρωτεύουσα του νησιού μέχρι και τον 18ο αιώνα. Ο ερειπιώνας της μεσαιωνικής καστροπολιτείας είναι σκαρφαλωμένος σε έναν απόκρημνο βράχο 330μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τμήμα από το κάστρο του στέκει ακόμα στην κορυφή και αποτελεί πόλο έλξης για εκείνους που θέλουν μια άλλη οπτική γωνία της Καλντέρας κι ένα εναλλακτικό ήσυχο ηλιοβασίλεμα.

4.Να επισκεφθείς το Ακρωτήρι, την Πομπηία του Αιγαίου

Το Ακρωτήρι, 15χλμ. μακριά από τα Φηρά, είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου. Οι συστηματικές ανασκαφές που ξεκίνησαν στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού το 1967 από τον Σπύρο Μαρινάτο και συνεχίστηκαν από τον Χρίστο Ντούμα αποκάλυψαν τον προϊστορικό οικισμό της περιοχής, ο οποίος εγκαταλείφθηκε λόγω των σεισμών που προηγήθηκαν της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου. Η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε έναν σπουδαίο πολιτισμό στο απόγειο της ακμής του, ενταφιάζοντας δρόμους, πολυώροφα οικοδομήματα, εργαστήρια, σπίτια και πλατείες.

Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου αποτελεί συγκλονιστική εμπειρία, καθώς βλέπεις την προϊστορική πόλη σχεδόν ανέπαφη, όπως ήταν ακριβώς μετά τους σεισμούς και πριν την έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ από τις τοιχογραφίες, τα σκεύη, τα υφάσματα και τα πιθάρια που διασώθηκαν, μπορείς να σχηματίσεις μια εικόνα για τη ζωή των κατοίκων εκείνης της εποχής. Ευρήματα από τον οικισμό του Ακρωτηρίου εκτίθενται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά. Οι ανασκαφές συνεχίζονται αφού μόνο ένα κομμάτι του οικισμού ήρθε στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη.

 

 

5.Να κάνεις πεζοπορία στα μονοπάτια της Καλντέρας

Η πεζοπορία είναι πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος για να βιώσει κανείς τη γοητεία της Καλντέρας σε όλη της την ένταση. Το παλιό πετρόχτιστο μονοπάτι που συνδέει τα Φηρά με το Ημεροβλίγλι και την Οία περνά από σημεία με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, από υπόσκαφα ξωκλήσια και κουκλίστικους οικισμούς στο χείλος του γκρεμού. Η διαδρομή καλύπτει 9χλμ. και απαιτεί περίπου τρεις ώρες πεζοπορίας.

 

6.Να μείνεις σε υπόσκαφο

Τα υπόσκαφα της Σαντορίνης αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της τοπικής αρχιτεκτονικής και η διαμονή στο εσωτερικό τους αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Αν κάποτε αυτά τα κτίσματα ήταν οι κατοικίες των φτωχών οικογενειών της Σαντορίνης, σήμερα πολλά αυτά έχουν μετατραπεί σε πολυτελή boutique ξενοδοχεία πολλών αστέρων που υπόσχονται ανεπανάληπτη φιλοξενία. Τα υπόσκαφα είναι λαξευμένα στο βράχο χωρίς θεμέλια, έχουν θολωτή οροφή, στενή πρόσοψη και μεγάλο βάθος, ενώ για την κατασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί θηραϊκή γη, μαύρη ή κόκκινη πέτρα και ασβέστης. Σπηλαιοειδή υπόσκαφα σπίτια θα συναντήσεις στα Φηρά, στην Οία, στον Πύργο, στο Εμπορείο και το Ακρωτήρι.


7.Να γνωρίσεις ηφαιστειακές παραλίες

Η μινωική έκρηξη του Ηφαιστείου «ευλόγησε» τη Σαντορίνη με παραλίες σπάνιας ομορφιάς. Μαύρες, τραχιές, σχεδόν απόκοσμες και ηφαιστειακές, οι ακρογιαλιές του νησιού αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Άξιος εκπρόσωπος αυτού του άγριου κάλλους είναι η παραλία Βλυχάδα. Σαν σμιλεμένη από θεϊκό χέρι με μαύρη αμμουδιά και γλυπτούς βραχώδεις σχηματισμούς διαμορφωμένους από τον αέρα και τη θάλασσα, θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Στην Κόκκινη Παραλία το σκηνικό αλλάζει χρώμα. Κόκκινοι οι απόκρημνοι βράχοι, κόκκινα τα βότσαλα, κόκκινη κι άμμος. Αν φτάσεις εδώ από το απότομο μονοπάτι που ξεκινά από το Ακρωτήρι, θα το κάνεις αποκλειστικά με δική σου ευθύνη λόγω των συχνών κατολισθήσεων και του μεγάλου κινδύνου ατυχημάτων. Εξίσου καθηλωτικές παραλίες με μαύρη αμμουδιά και ηφαιστειακό χαρακτήρα είναι το Καμάρι (οργανωμένη παραλία με bars και εστιατόρια), ο Περίβολος (κοσμοπολίτικο στέκι με beach bars και βαθιά νερά) και η Περίσσα (η διασημότερη σαντορινιά παραλία με πλήθος επιλογών σε θαλάσσια σπορ)

 

8.Να επιδοθείς σε γευσιγνωσία κρασιών στα οινοποιεία της Σαντορίνης

Ο πανάρχαιος ηφαιστειακός αμπελώνας της Σαντορίνης καταλαμβάνει έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων και θεωρείται ο παλαιότερος στην Ευρώπη. Στα εδάφη του νησιού ευδοκιμούν κυρίως οι λευκές ντόπιες ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, ενώ από τις ερυθρές καλλιεργούνται η Μανδηλαριά, το Μαυροτράγανο και το Βουδόματο, δίνοντας κρασιά με ιδαίτερα χαρακτηριστικά. Στα επισκέψιμα οινοποιεία της Σαντορίνης θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τη μακραίωνη οινοποιητική παράδοση του νησιού και να δοκιμάσεις διεθνώς αναγνωρισμένα και πολυβραβευμένα κρασιά, όπως γλυκό Vinsanto (λευκό ή κόκκινο), Νυχτέρι (λευκός ξηρός οίνος) και Μπρούσκο (ερυθρός οίνος υψηλής οξύτητας).

9.Να πάρεις γεύση από σαντορινιά κουζίνα

Η σπουδαία γαστρονομική κληρονομιά της Σαντορίνης και η ποιότητα των τοπικών προϊόντων της ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου μέσα από τις γευστικές εμπειρίες των χιλιάδων επισκεπτών που φτάνουν στη γη του ηφαιστείου. Τα gourmet εστιατόρια, οι παραδοσιακές ταβέρνες, τα οινοποιεία και τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων γίνονται πρεσβευτές μιας γευστικότατης τοπικής κουζίνας που βασίζεται στα εξαιρετικά καλούδια του θηραϊκού εδάφους. Η φάβα, η λευκή μελιτζάνα, το ντοματάκι Σαντορίνης, οι μερακλίδικοι ντοματοκεφτέδες, το χλωροτύρι, τα κριθαρένια παξιμάδια, η κάπαρη και το άνυδρο αγγουράκι φτάνουν στο σαντορινιό τραπέζι στην κλασική τους εκδοχή, αλλά και σε πιο μοντέρνες βερσιόν, αποκαλύπτοντας τη δημιουργική διάθεση των chef του νησιού που αναδεικνύουν τη σαντορινιά πρώτη ύλη με τον καλύτερο τρόπο. Πάντα συντροφιά με ένα Ασύρτικο ή γλυκόπιοτο Vinsanto.

more-greece-santorini-Fried-tomato-balls

10.Να περπατήσεις στο παλιό καναβοχώρι της Φοινικιάς

Λίγο πριν την Οία, η Φοινικιά μοιάζει με ζωγραφιά περικυκλωμένη από τα αμπέλια της περιοχής. Ο παραδοσιακός οικισμός που «βλέπει» στους Μπαξέδες ήταν χωριό αμπελουργών, γεωργών και ανθρώπων του κάμπου, ο οποίος κατά την περίοδο της ακμής του αριθμούσε 150-200 κάναβες. Ακολούθησε κάποιο από τα γραφικά σοκάκια με τους μαντρότοιχους από μαυρόπετρα και τις πελώριες φραγκοσυκιές, για να ανακαλύψεις πολύχρωμες γειτονιές με υπόσκαφα σπίτια, κρυφές αυλές και ταράτσες όπου κάποτε έλιαζαν τα σύκα και τα σταφύλια. Απαραίτητη είναι μια στάση και στο προαύλιο της Αγίας Ματρόνας με τον χαρακτηριστικό φοίνικα και την πανέμορφη θέα.

 

 

 

Περισσότερη Ελλάδα…

30 Μαΐου, 2019 / by / in ,